Ekonom měří lidský blahobyt

1. 10. 2013 20:41:16
Měření hrubého domácího produktu si vydobylo renomé důležité hodnoty, která vypovídá o ekonomice dané země a do velké míry (leč velmi nedokonale) o blahobytu občanů. Zároveň se ozývají hlasy varující před přeceněním tohoto ukazatele. Ostatně stačí si vzpomenout na tvrzení, že odstraňování škod způsobené letošními povodněmi zvýší HDP. Je to pravda, ale jistě by bylo příjemnější mít HDP nižší a nemuset odstraňovat následky katastrof.

Z indikátorů, které se pokoušejí měřit blahobyt dané země, zatím žádný ani zdaleka nedosáhl popularity, jaké se těší údaje o růstu HDP. S nejnovějším pokusem přišel tým okolo harvardského profesora ekonomie Michaela E. Portera. Ten letos vytvořil index společenského pokroku (Social Progress Index – SPI) a jeho hodnotu spočítal pro padesát zemí světa. Index se skládá z dvanácti komponent seskupených do tří hlavních položek:

  1. Základní lidské potřeby: výživa a základní zdravotní péče; vzduch, voda a sanitární systém; obydlí; osobní bezpečnost.
  2. Základy blahobytu: přístup k základním znalostem; přístup k informacím a komunikaci; zdraví; ekologická udržitelnost.
  3. Příležitosti: přístup k vyššímu vzdělání; individuální svoboda a možnost výběru; spravedlnost a integrace.

V prvním vydání přehledu se na špici žebříčku nalézá Švédsko před Velkou Británií, Švýcarskem, Kanadou a Německem. Česká republika zatím zastoupena není, ze zemí, které jsou ČR nejbližší, je Polsko třinácté. Z dalších zemí jsou USA 6., Španělsko 10., Čína 32., Rusko 33., Indie 43. Poslední příčka patří Etiopii.

Podle Michaela Greena, který vede společnosti Social Progress Imperative, výsledky dokazují, že mezi ekonomickým růstem a blahobytem existuje komplexní vztah. Ekonomický růst je na jednu stranu zdrojem blahobytu, na druhou stranu dosažení růstu je bez určité úrovně blahobytu obtížné. V politicky stabilních zemích s vyšší životní úrovní se logicky více daří podnikání.

Index SPI nepřinesl výsledky příliš odlišné od očekávání. Zajímavé jsou nicméně případy, kdy se jednotlivé komponenty rozcházejí: Bulharsko je celkově dvacáté, ale vodu a vzduch má třetí nejlepší. Mosambik je třetí odzadu, ovšem v kategorii spravedlnost a integrace je čtrnáctý, Indonésie je celkově 38., ale pokud jde o přístup k informacím a komunikaci, zaujímá 27. pozici. Celkově 30. Vietnam boduje dobře v kategorii Základní lidské potřeby (17.), zato ztrácí v kategorii Příležitosti (39.).

Autoři indexu doufají, že jejich nástroj bude používán politiky a institucemi na celém světě a že je bude zpětně ovlivňovat. Předchozí pokusy podle Portera selhaly, protože se snažily sloučit ekonomické hodnoty s údaji o blahobytu. Index SPI se může ukázat užitečným, nicméně sotva lze předpovídat jeho životnost. Má-li se prosadit, bude nutné rozšít výpočet na všechny země světa a dosáhnout odpovídající publicity a respektu vůči vypočteným hodnotám. To poslední je mnohonásobně těžší než samotný výpočet.

Publikováno na ipoint.cz

Autor: Milan Petrák | úterý 1.10.2013 20:41 | karma článku: 6.41 | přečteno: 349x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 588 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.65 | Přečteno: 894 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.59 | Přečteno: 1533 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 74 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 768
Hodlám psát s nadhledem, ale nemám na to. Rád bych psal pravidelně, ale nebudu to stíhat. Chtěl bych psát zajímavě, ale obávám se, že to posoudíte sami.

Webová stránka: http://iracionalita.net

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...