Trhy cenných papírů a hra s bublinami

28. 07. 2014 22:20:52
Od doby, kdy potíže hypotečních agentur Freddie Mac a Fannie Mae odstartovaly začátek hospodářské recese, uplynulo již šest let. Probíhající známky oživení vyvolávají opakovaně otázku: Je krize definitivně za námi nebo dosavadní opatření jen oddálila další ekonomický propad?

Soudě podle pohybu světových akciových trhů (v čele s americkými), platí optimistická varianta. Snad bychom mohli začít jásat, nebýt jedné nepříjemné skutečnosti. Dluhy, které fungovaly jako pohonná hmota ekonomického kolapsu, se spíše přesunuly, než že by byly zaplaceny. Co hůře – celkové zadlužení vlád a soukromého sektoru je výrazně vyšší, než to mu bylo před vypuknutím krize v roce 2007 (zadlužení státu, domácností a podniků vzrostlo v USA přibližně ze 150 % na 200 % HDP, v Eurozóně je situace ještě horší, zadlužení zde vzrostlo z 200 % na 250 % HDP). V soukromém sektoru sice proběhlo částečné oddlužení, ovšem na úkor vlád, které v současnosti dluží více.

Díky penězům, které do ekonomiky pumpuje Fed, nedošlo k významným případům neschopnosti splácet, jenže kvantitativní uvolnění nemůže trvat věčně. Část likvidních prostředků odplula do akciového a dluhopisového trhu a způsobila, že ceny zde dosahují historicky rekordních výšin. Tak rekordních, že vzbuzují obavu z nafouknuté bubliny. Zda je tomu tak, ukáže budoucnost, ovšem některé indikátory již dnes nabízejí pochmurný obraz.

Shillerovo P/E (nazývané též CAPE – cyclically adjusted price-to earnings ratio), je poměr ceny akcií firem k jejich (o inflaci očištěným) výnosům dosaženým za posledních 10 let. V minulém století se tento indikátor pohyboval většinou (ovšem nikoli výhradně) v pásmu mezi hodnotami 10 a 20. Pokud klesl k desítce, vyplatilo se nakupovat, pokud se vyhoupl nad dvacítku, průměrný výnos akcií v následujících deseti letech byl malý, někdy záporný. Současná hodnota je 26.

shiller

Zdroj: multpl.com

Z tohoto pohledu se americké akciové trhy nacházejí již zhruba od roku 1995 na nezvykle vysokých úrovních a pády v letech 2001 a 2009 nebyly ani tak prasknutím bubliny jako spíše dočasným ufouknutím. Prasknutí bubliny nás stále čeká.

Dalším indikátorem je poměr tržní kapitalizace a hrubého domácího produktu (neboli Buffetův indikátor). Tento ukazatel se do 90. let pohyboval v rozpětí do 0,3 po 0,8. Za posledních 20 let jeho hodnota prudce vzrostla a pod 0,8 se dostala jen výjimečně. Současná úroveň je 1,2. I to nasvědčuje možnosti, že od poloviny 90. let probíhá velký akciový večírek, který skončí bolestivou kocovinu.

Naopak dividendový výnos je minimální. Výrazněji menších hodnot dosahoval jedinkrát v historii, a to kolem roku 2000 před koncem technologické bubliny. Dividendový výnos je nízký, protože alternativní možnosti investování nabízejí ještě nižší zhodnocení. Na neočekávaný nárůst úrokových sazeb by akciové trhy odpověděly odpovídajícím poklesem.

s-p500

Zdroj: multpl.com

Zajímavý postřeh učinil porfoliomanager Jim Chanos, když analyzoval pohyb akcií akční síně Sothesby‘s. Společnost prodávající drahá umělecká díla slouží jako indikátor chování nejbohatšího jednoho procenta obyvatel. Akcie Sothesby‘s v historii dosáhly vrcholu krátce před prasknutím bublin a v době, kdy trhly dosáhly vrcholku, akcie aukční síně již padaly. Akcie aukční síně vystoupaly na vrchol v listopadu 2013 a od té doby ztratily více než čtvrtinu své hodnoty. Po internetové a hypoteční bublině se podle Chanose nacházíme na vrcholku bubliny centrálních bank.

sotheby

Zdroj: cnbc.com

Co dodat? Pokud zmíněné indikátory prokáží platnost, užívejme si posledních bohatých dnů a připravme se na hubená léta.

Publikováno na Neviditelném psu.

Autor: Milan Petrák | pondělí 28.7.2014 22:20 | karma článku: 9.67 | přečteno: 318x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.21 | Přečteno: 503 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 914 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1595 | Diskuse
Počet článků 74 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 768
Hodlám psát s nadhledem, ale nemám na to. Rád bych psal pravidelně, ale nebudu to stíhat. Chtěl bych psát zajímavě, ale obávám se, že to posoudíte sami.

Webová stránka: http://iracionalita.net

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...