Nástup na premiérské křeslo nejvíce zamával s Grossem a Topolánkem

4. 11. 2015 22:23:00
Dosažení funkce vedlo u velké části dosavadních českých premiérů k nafouknutí jejich ega – používání zájmena „já“ u nich výrazně vzrostlo.


Je prokázáno (viz kniha německého psychiatra Wernera Hutha Glaube, Ideologie und Wahn), že osoby s narcistickými sklony mají větší tendenci k ideologickému myšlení. To jim umožňuje věřit, že jsou to právě ony, kdo buduje lepší zítřky, kdo bude spasen a podobně.

Určování narcismu u dané osoby na základě chování je poměrně složité, nicméně v roce 1988 Robert Raskin a Robert Shaw publikovali studii Narcissism and the Use of Personal Pronouns, ve které ukázali, že narcistní osoby mají v hovoru sklon k častějšímu používání zájmena „já“ (je zajímavé, že pro psaný text tento vztah neplatí).

Z grafu i tabulky je patrně, že – v souladu s Huthovým tvrzením – nárůst ega je úměrný hodnotě iracionality. Nárůst ega je vyjádřen frekvencí zájmena „já“ (v 1. pádu) při odpovědích na ústní interpelace v poslanecké sněmovně. Hodnotu koeficientu iracionality lze určit na základě četnosti výskytu výrazů rozdělených do sedmi základních kategorií – agresivita, prodej iluzí, dogmatismus, zaštiťování se kolektivem, ideologické myšlení, dramatizace a posedlost symboly (seznam vyhledávaných výrazů je k dispozici na webu iracionalita.net a v příloze knihy Skrytá autorita: Iracionalita a dav v člověku). Za spolupráci při vytváření analýzy patří můj dík Petře Štěpánové a společnosti Bisnode.

Čeští premiéři podle růstu používání zájmena „já“ po zvolení do funkce

Čeští premiéři podle růstu používání zájmena „já“ po zvolení do funkce


Jak je zřejmé z tabulky, u velké části premiérů četnost zájmena „já“ po nástupu do funkce prudce vzrostlo. Výjimku tvoří tři politici s nízkým naměřeným koeficientem iracionality – Josef Tošovský, Jan Fischer a Bohuslav Sobotka. Pokles byl dále zaznamenán u Petra Nečase. V jeho případě to může být důsledek faktu, že během druhého roku zemi postihla ekonomická recese. Naopak nejvíce sledovaná hodnota vzrostla u premiérů, kteří používají nejčastěji výrazy typické pro skupinovou iracionalitu, konkrétně Mirka Topolánka a Stanislava Grosse.

Byl by zajímavé znát hodnoty Václava Klause, ovšem pro první dvě období jeho úřadu ústní interpelace v poslanecké sněmovně neprobíhaly, či prostě nejsou na webu sněmovny k dispozici.

Záleží na každém z nás, zda dá přednost umírněnému a spíše skromnému politikovi, či radikálovi, kterému se z úspěchu točí hlava. Každopádně je zjevné, že i když politikové mnohdy dělají vše pro to, aby skryli svou pravou tvář, spontánní řeč dokáže jejich skutečné vlastnosti prozradit.


Poznámka: První období se počítá od nástupu premiéra do funkce do kalendářního roku, druhé období od začátku do konce následujícího kalendářního roku (případně do odstoupení dané premiéra z funkce). Výjimkou je Josef Tošovský, který vedl přechodnou vládu pouze několik měsíců. U něj jsem dobu úřadu rozdělil na dvě poloviny. Zcela jsem vynechal Jiřího Rusnoka, který se v úřadu jen krátce mihl.


Publikováno na webu Neviditelný pes.

Autor: Milan Petrák | středa 4.11.2015 22:23 | karma článku: 15.83 | přečteno: 745x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.16 | Přečteno: 129 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 516 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 74 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 768
Hodlám psát s nadhledem, ale nemám na to. Rád bych psal pravidelně, ale nebudu to stíhat. Chtěl bych psát zajímavě, ale obávám se, že to posoudíte sami.

Webová stránka: http://iracionalita.net

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...