Prokletí čtvrtého místa: Černého Petra drží Mladá Boleslav

Včera začal nový ročník fotbalové ligy. Je pravděpodobné, že v něm Mladou Boleslav čeká výrazný pokles.  

Jak je zřejmé z grafu, umístění týmů se v průměru příliš neliší od jejich pozice v předchozím ročníku. Týmy z popředí tabulky si v následujícím roce v průměru o jednu až dvě příčky pohorší, týmy z konce tabulky si naopak o jedno až dvě místa polepší. Výjimku tvoří týmy ze třetího a především ze čtvrtého místa. Ty se v následujícím ročníku propadají v průměru o čtyři příčky.

Loni jsem v článku Fotbal a matematika: Odolá Liberec prokletí čtvrtého místa? prorokoval, že tým Liberce, který byl v posledních letech zvyklý hrát o přední umístění, čeká výrazný pokles. Liberec předpověď splnil s nečekanou razancí. Zatímco loni skončil čtvrtý, v nedávno dohraném ročníku bojoval o záchranu a nakonec byl rád dvanácté místo.

Prokletí čtvrtého místa je jev, ke kterému dochází téměř s každoroční pravidelností. „Bramborová“ medaile je (s výjimkou sestupových příček) tou nejnevděčnější pozicí. Týmy, které ji obsazují, často hrají o titul. Konečné čtvrté místo je proto pro hráče frustrující a to se odráží na jejich psychice. Výsledkem jsou výrazně horší výkony v celém následujícím ročníku.

Uvidíme, zda se Mladé Boleslavi podaří prokletí čtvrtého místa prolomit. Naposledy ji postihlo před třemi roky, kdy jsem si tohoto jevu poprvé všiml a napsal o něm první text (v následujícím ročníku skončila Boleslav osmá). Tentokrát jí paradoxně může pomoci skutečnost, že o medailové umístění letos v podstatě nehrála (mezi ní a třetím Jabloncem zela bodová propast) a skončila v čele „hlavního pelotonu“. Uvidíme za rok.

 

Publikováno na blog.aktualne.cz.

Autor: Milan Petrák | sobota 25.7.2015 20:26 | karma článku: 7,08 | přečteno: 207x