Milan Petrák

Praha je místo, kde se firmám náhle snižuje ziskovost

9. 01. 2016 18:38:30
Generální finanční ředitelství oznámilo zhruba před rokem záměr nuceně změnit místní příslušnost těch firem, které jsou registrovány v Praze, ale podnikají jinde. Důvod pro toto rozhodnutí je zřejmý.

Firmy prý do Prahy táhne mnohem nižší frekvence kontrol z finančního úřadu. Pro to mohou existovat dva hlavní důvody.

Prvním je snaha ušetřit čas a starání, které finanční kontroly vyžadují. Druhým je příležitost snížit daňovou zátěž prostřednictvím „kreativního účetnictví“. Lze toto podezření dokázat?

V rámci analýzy pro společnost Bisnode jsem analyzoval 1 843 společností, které se mezi lety 2006 až 2012 přestěhovaly do Prahy, a u kterých jsou k dispozici finanční výkazy z doby před i po stěhování.

Z grafu níže je zřejmé, že již v roce stěhování ziskovost (tedy poměr čistého zisku vůči obratu) společností klesá z hodnot převyšujících jedno procento na 0,7 %.

V následujícím roce pokles ziskovosti pokračuje, i když mírněji. Celkově je dva roky po přestěhování do Prahy mediánová hodnota ziskovosti firem poloviční oproti hodnotě před ní, a to navzdory mírně zvýšenému obratu.

Firmy, které se naopak z Prahy odstěhovaly, poskytují velmi rozdílný obrázek. U 1012 těchto firem byla dva roky po přestěhování ziskovost o 22 % vyšší než dva roky před stěhováním (obrat vzrostl zároveň o 15 %).


Výsledek sám o sobě nedokazuje, že firmy odcházejí do Prahy, aby se vyhnuly placení daní, nicméně naznačuje, že tuto možnost nelze vyloučit, anebo že se stěhují, i když se jim to nevyplácí.

Každopádně bude zajímavé sledovat, zda se po krocích Generálního finančního ředitelství skutečně zvýší ziskovost firem, které v minulých letech do Prahy přesunuly své registrované sídlo.

Publikováno na webu hlidacipes.org

Autor: Milan Petrák | karma: 18.29 | přečteno: 646 ×
Poslední články autora