Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Jarcho

21. 12. 2011 15:04
A samozvanci nic?

Ještě samozvance a zkrachovance a odrodilce to chce.

1 0
možnosti
RH

Kruton

21. 12. 2011 14:53
dobre

R^

0 0
možnosti
MM

venenum

21. 12. 2011 13:58
karma

velmi zajímavé a poučné; jen houšť a větší kapky R^

1 0
možnosti
C

Cynyc_

21. 12. 2011 13:57
Chybné poučení z historie.

Populisté a demagogové jsou nebezpeční. Jenže jak se vyvíjí společnost, vyvíjejí se i oni, a varovat dnes před jejich před- a těsně po- válečnou verzí je zbytečné a kontraproduktivní. Zbytečné proto, že populista ze své podstaty musí oslovit největší skupinu obyvatel; to byla kolem války dělnická třída a té byla také rétorika populistů přizpůsobena. Dnes je to podstatně vzdělanější střední třída, pro kterou je taková rétorika odpuzující. Kontraproduktivní proto, že se máme na pozoru právě jen před takovými "klasickými" populisty a neuvědomujeme si existenci populistů moderních, kteří oslovují právě střední třídu a jsou skutečně nebezpeční. Příklady par excellence máme na idnes: blíže ke klasickému populismu (a tedy dnes na dolní hranici střední třídy) mířící pan Matějka a nejúspěšnější populista současné ČR, sofistikovanější (a proto nebezpečnější) pan Okamura.

2 0
možnosti
L

lesicatko

21. 12. 2011 14:09
Re: Chybné poučení z historie.

Vcelku podobne som o tom písal aj ja, dokonca ani Okamura mi nepríde až príliš sofistikovaný,ľahko sa dala jeho demagogia rozoznať už z jazykových štruktúr napr tu http://okamura.blog.idnes.cz/c/213831/Jen-sileni-lide-co-mysli-ze-zmeni-svet-ho-zmeni.html .

0 0
možnosti
MS

Michal007

21. 12. 2011 13:54
Když jsem dostal do rukou

protektorátní noviny, byl jsem překvapen podobnotí slovníku s reálně šokialistickou propagandou. Nedostupnost materiálů z protektorátu pro běžného občana byla podle mne dána především touto podobností a ne nebezpečím, že by se někdo "nakazil".

0 0
možnosti
L

lesicatko

21. 12. 2011 13:49
Bez šance

Skutočne dobrí demagogovia sa ani neuchyľujú k retorickým figúram demonu súhlasu, ani nepoužívajú príliš patetický jazyk ani nepoužívajú bežné schémy demagogie - pretože vedia, že sú už okukané :)

Umberto Eco mal raz o tom vynikajúcu esej, kde išiel postupne od starovekého Grecka až dodnes ako sa vyvíjala schopnosť manipulacie a demagogie. U nas vynikajúcu pracu pro odhaĺovaní demagogie hlavne u politikov robí Gabo Šípoš a jeho projekt Slovak Press Watch http://spw.blog.sme.sk/c/30948/Slovak-Press-Watch-je-opat-v-strehu.html Ukažková typická manipulacia a demagogia bola odhalená napr tu http://spw.blog.sme.sk/c/71208/SPW-Ako-zneuzit-cisla-z-prieskumu-ateisti-veriaci-a-adopcie.html . Jednoducho - demagogia sa dnes robí skôr dezinterpretaciou faktov. Nie je jednoduché ju odhaliť a už vobec nie z jazykových štruktúr. To tak druho a treťotriednu demagógiu :)

1 0
možnosti
S

svann

21. 12. 2011 16:32
Re: Bez šance

Myslím že proti demagogii lze bojovat pouze demagogií.Až bude na celém světě naprosto každý demagogem tak se situace stabilizuje a síly se vyrovnají a nastane všeobecná důvěra.Když demagog šíří své myšlenky tak je přesvědčen že mu lidé věří.A pokud se všichni staneme demagogy budeme si nutně všichni věřit.Já vidím budoucnost národa pouze v Hlavě XXII.

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 768x
Hodlám psát s nadhledem, ale nemám na to.
Rád bych psal pravidelně, ale nebudu to stíhat.
Chtěl bych psát zajímavě, ale obávám se, že to posoudíte sami.


Webová stránka:

http://iracionalita.net

Seznam rubrik